Cukier brzozowy – alternatywa dla cukru białego

Cukier brzozowy – alternatywa dla cukru białego
4.5 (90%) 2 głosów

Cukier brzozowy, czyli ksylitol to naturalna substancja słodząca. Od lat stanowi zdrowszą alternatywę dla cukru białego. Zapewnia dwukrotnie mniejszą dawkę kalorii i jest lepiej wchłaniany przez organizm. Same zalety? To nie przypadek.

Miejsce występowania, czyli skąd bierze się cukier brzozowy?

Naturalnym środowiskiem cukru brzozowego są włókna owocowe i warzywne. W największym stężeniu występuje głównie w jagodach, malinach oraz kukurydzy, ale niektórzy zdobywają go również z grzybów, trzciny cukrowej lub owsa. Jeśli jednak chodzi o przemysłowe przetwórstwo cukru brzozowego, jego skupiskiem jest kora fińskiej brzozy – to na wszelki wypadek, gdybyś zastanawiał się skąd taka nazwa dla cukru.

Czy wiesz, że…?

Ludzki organizm też jest twórcą ksylitolu. Ten, powstały w wyniku przemiany węglowodanów, sięga około 5-15 g w ciągu doby.

Magia ksylitolu, czyli jakie ma właściwości?

Nie bez przyczyny cukier brzozowy polecany jest chorującym na skażenia bakteryjne i grzybiczne. Ksylitol jest powodem powstawania w środowisku jelit specjalnych kwasów tłuszczowych i w przeciwieństwie do popularnej sacharozy skutecznie blokuje rozwój grzybicy oraz różnych drożdżaków niekorzystnie wpływających na działanie przewodu pokarmowego.

Co więcej, ksylitol stosuje się w profilaktyce próchnicznej, bo wzmacnia zarówno szkliwo zębowe, jak i sprowadza pH śliny do zdrowego poziomu. Równie skuteczny jest w walce z zapaleniem dziąseł i poprawia stan kości ułatwiając im pochłanianie wapnia z diety. Ksylitol, a więc cukier brzozowy jest niezwykle skuteczny w każdej diecie, ze względu na swoją zdolność wolnego wchłaniania, niezależnego od insuliny. Nie powoduje więc wzrostu poziomu glukozy we krwi i z tego powodu polecany jest również cukrzykom.

Informacja dla smakoszy

Cukier brzozowy doskonale sprawdza się w połączeniu ze wszelkimi rodzajami ciast i owocowych przetworów. Dlaczego? Bo cechuje się odpornością na wysoką temperaturę, nie tracąc przy tym swoich naturalnych właściwości.

To powinieneś wiedzieć zanim zdecydujesz się na cukier brzozowy

Po dokładnej analizie składu i właściwości cukru brzozowego specjaliści doszli do jednego, wspólnego wniosku – nie jest on przeznaczony dla osób cierpiących na schorzenia nerek. W większej dawce może wywołać podrażnienia układu pokarmowego, zarówno w całości, jak i na poszczególnych odcinkach. Zwracamy uwagę, że do ksylitolu trzeba się przyzwyczaić. Stopniowo, po jednej łyżeczce dziennie, aż organizm zacznie wytwarzać odpowiednią ilość enzymów do strawienia cukru brzozowego. Za wadę ksylitolu można uważać również jego niedużą dostępność. Znajdziesz go wyłącznie w sklepach ze zdrową żywnością lub Internecie. Cena też nie należy do najniższych, bo stanowczo różni się od cukru zwykłego, białego.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.